November 2024 –
Op 16 november vond de viering plaats van het 50-jarig jubileum Stichting Haarlemse Hofjes. Micha Wijngaarde was uitgenodigd om zijn visie te geven op de functie van hofjes binnen de stedelijke ontwikkeling. Ook hierin staat onze missie Making the city a better world centraal.
Stadse trends bieden kansen en uitdagingen
Als we kijken naar de functie van vastgoed, is het belangrijk om eerst ‘naar buiten’ te kijken. We hebben te maken met diverse stadse trends. We laten bijvoorbeeld steeds meer thuisbezorgen, en de stad wordt zo ingericht dat alles binnen 15 minuten lopen bereikbaar is. We stappen langzaam over van bezit naar gebruik, en onze privéleven wordt steeds belangrijker.
Maar deze trends brengen ook uitdagingen met zich mee. In Haarlem stijgt het aantal eenzame inwoners sneller dan het aantal alleenwonenden. De stad heeft de komende jaren te maken met toenemende vergrijzing en het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt. Het aantal mensen met overgewicht stijgt, en dit percentage is nog hoger bij lager opgeleide bevolkingsgroepen. Het algehele toekomstperspectief is sterk verslechterd doordat de betaalbaarheid van het leven onder druk staat, en ook zorg wordt onbetaalbaar.
Hofjes als bindend element
De Haarlemse hofjes, gebouwd van de 13e tot 19e eeuw, zijn een begrip in heel Nederland en daarbuiten. Er zijn ruim 20 historische èn enkele nieuwe hofjes te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum. Ze werden gebouwd voor behoeftige ouderen (voornamelijk vrouwen), die in kleine huisjes rond een binnenhof werden gehuisvest. Elk hofje in Haarlem is bijzonder en vertelt een ander verhaal. Ze zijn niet veranderd in musea: hofjes worden vandaag de dag nog steeds bewoond.
En dat is een belangrijk punt. Als we in de hofjes in verschillende steden bekijken, zien we dat ze steeds meer een toeristische trekpleister beginnen te worden. Terwijl juist de sociale functie van hofjes bijzondere kansen biedt. En dat brengt ons tot de kern van het verhaal: hofjes kunnen nog steeds een onmisbaar en bindend element zijn in een individualiserende maatschappij. Waar mensen erkend worden in hun behoefte, verbondenheid en geborgenheid voelen en ruimte hebben voor persoonlijke groei.
Ongebruikte ruimte wordt een plaats voor zorg, begrip en groei
Door gebruik te maken van ongebruikte ruimte zoals de daken van na-oorlogse flatgebouwen in de stad, creëren we een oase van rust en geborgenheid voor bijvoorbeeld kwetsbare autistische jongeren. We bouwen op de ongebruikte daken een eigentijds Hofje met woonfunctie, een gezamenlijke woonkamer een dakterras en groen. Op een kleinschalige manier bieden we zo een plek voor ‘beschermd wonen’ in buurten die het lastig hebben en stadsvernieuwingsgebieden.
Deze unieke nieuwe gemeenschappen bieden een plek van fysieke rust waar deze groep elkaar kan begrijpen zonder worden. Er wordt aandacht besteed aan de band met de lokale gemeenschap, zodat deze ook steun kan bieden. Zo vinden kwetsbare groepen niet alleen een dak boven hun hoofd, maar ook een écht thuis waar ze kunnen floreren te midden van gelijkgestelde zielen.
Making the city a better world
Bij Urban Scouts geloven we dat elke kleine verandering in de stad een grote impact kan hebben. Samen werken we daarom aan een toekomst waarin onze steden niet alleen plekken zijn om te wonen, maar om écht te leven – vol energie, creativiteit en kansen voor iedereen.
We streven naar prettige en uitnodigende locaties waar mensen samenkomen. Waar ze zichzelf kunnen zijn, elkaar ondersteunen en zich kunnen ontwikkelen. Door bijzondere plekken te creëren die verbinding stimuleren, leggen we de basis voor een mooiere stad.